Vađenje zubiju – Valdent – Dentalna klinika

VAĐENJE ZUBIJU

Ekstrakcija je postupak kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjaju iz koštane čašice (alveole). U pravilu se poduzima tek kada ni jedna druga metoda liječenja zuba nije dala zadovoljavajuće rezultate ili je zub toliko oštećen da se nikakvom drugom terapijom ne može spasiti. 

Stomatološka ordinacija Valdent se koristi tehnologijom PRGF Endoret nakon vađenje zuba radi boljeg cijeljenja kosti i mekog tkiva u toku zahvata pripreme kosti kod terapije implantatima kod pacijenata s gubitkom kosti terapija parodontnih defekata. 

Za ovakav način rada potrebna nam je mala količina krvi koju vadimo neposredno prije zahvata. Tako izvađena krv se centrifugira i prolazi proces kojim se dobije koncentrat proteina vlastite krvi. Na taj način koristimo vlastite stanice za bolje cijeljenje, brže cijeljenje, smanjujemo infekcije, izbjegavamo alergije. 

Koje zube treba izvaditi?

Pacijentu se vadi zub koji nije moguće izliječiti drugim terapijskim metodama: 

 • Zubi s vrlo oštećenim parodontom– jako klimavi zubi s velikim gubitkom potpornih tkiva nisu funkcionalni jer ne mogu podnijeti žvačna opterećenja 
 • Zubi s opsežnim oštećenjima krune. Iako se i potpuno uništena kruna može uspješno nadomjestiti nadogradnjom i fiksnim nadomjeskom, frakture krune koje sežu duboko ispod gingive nepovoljne su za rekonstrukciju. Stoga je preostali dio zuba neupotrjebljiv za izradu nadomjestka i potrebno ga je izvaditi. 
 • Zaostali korjenovi – to su korjenovi zubi koji zaostaju nakon što je dugotrajni neliječeni karijes doveo do uništenja cijele zubne krune. 
 • Zubi s nesigurnom prognozom. Prije izrade protetskog nadomjestka procjenjuje se stanje i prognoza zubi nosača. Nesigurnu prognozu imaju zubi koji trenutno nisu ugroženi, ali bi dugoročno (tijekom nekoliko godina) mogli uzrokovati probleme i dovesti u pitanje opstanak čitavog nadomjeska kad bi bili uključeni kao njegovi nosači. 
 • Zubi s vertikalnom frakturom korijena. Ovo oštećenje korijena nuspojava je endodontskog liječenja, a najčešće se javlja kod zubi s nepovoljnim oblikom korijenskih kanala. Zub s vertikalnom frakturom korijena nije moguće izliječiti i potrebno ga je izvaditi. 

Upute za pacijenta nakon vađenja zuba:

 • Ne dirajte ranu i kroz 24 sata nakon vađenja žvačite na suprotnoj strani 
 • ne pušite kroz 12 sati – dim iritira ranu i provocira krvarenje 
 • Ne četkajte područje rane kroz 24 sata, nakon toga četkajte lagano i održavajte oralnu higijenu 
 • Izbjegavajte ispiranje rane 24 sata nakon vađenja, kako ne biste isprali krvni ugrušak koji je neophodan za cijeljenje 
 • Krvarenje nakon vađenja je u nekoj mjeri normalno, zato ćete dobiti upute da držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu između zuba na rani kroz 20 minuta. Ukoliko biste i dalje jače krvarili, javite se u ambulantu. Kod kuće možeta na ranu staviti mokru vrećicu čaja ili list kadulje. Čaj sadži tanine koji prirodno smanjuju krvarenje 
 • Bol je do jedne granice normalna. Možete koristiti neki od analgetika, Voltaren Rapid ili Neofen nikad ne uzimajte na prazan želudac, i nikad ne više od 2 puta na dan. Ne uzimajte analgetike kao što su Andol ili Aspirin jer oni potiču krvarenje! Ukoliko bol potraje, javite se u ordinaciju. 
 • Da smanjite ili spriječite otečenost stavite s vanjske strane lica u predjelu vađenog zuba vrećicu sa ledom zamotanu u ručnik ili neku drugu tkaninu (ne direktno na kožu!). Ponavljati svakih 20 min- Jedite normalno, ali ne prevruće. Preporučuje se hladnije piće, sladoled ili jogurt te mekša hrana. Važno je da uzimate dovoljno tekućine. 
 • UKOLIKO PRIMJETITE NEŠTO NEUOBIČAJENO, ODMAH SE JAVITE NA +385 (1) 46 77 073 

 

Designed by: Spread d.o.o.

Valdent poliklinika © . All rights reserved.