Protetika – Valdent – Dentalna klinika

PROTETIKA

Cirkon keramičke krunice

U situacijama gdje trebamo maksimalno čvrste materijale uz vrhunski estetki ishod koristimo Cirkon-keramiku. Ako pacijent ima loš zagriz ili moramo napraviti most kako bismo nadoknadili zub koji nedostaje, a iz nekog razloga (nedostatak kosti, financije) ne možemo zub koji nedostaje nadomjestiti implantom, a želimo vrhunski estetski rezultat, tu koristimo Cirkon-keramiku. 

Osnova ove krunice je cirkon na koji je napečena keramika ( u našoj ordinaciji koristimo Emax keramiku na cirkonsku bazu što daje maksimalnu čvrstoću uz vrhunski estetski rezultat). Ova krunica ima snagu i otpornost metala (čvrstoća na savijanje cirkon-keramičke krunice u kombinaciji sa Emax kermikom iznosi od čak 1200 MPa!) uz vrhunske estetske osobine na koju smo navikli kod potpuno keramičkih krunica. 

Metal keramičke krunice

Metal-keramičke krunice su stomatološki nadomjesci kojima saniramo krunu zuba. Baza krune je napravljena od metalne legure koja je u potpunosti prekrivena slojem keramike. 

Za izradu metal-keramičkih krunica možemo koristiti nekoliko različitih plemenitih metala. Kod nas se najčešće koriste bijelo zlato, titan, nikal, krom ili kobalt. 

Titan i bijelo zlato su biokompatibilni materijali koje imunološki sustav jako dobro prihvaća. Iako su alergijske reakcije i kod njih moguće, one su izuzetno rijetke pa se stoga ovi materijali vrlo često koriste. 

Kada se krunica postavi na čeljust, ona je u potpunosti prekrivena slojem keramike jer se uz keramiku veže zubno meso. Na taj način metalna baza uopće nije vidljiva. 

Vijek trajanja metal-keramičke krune ovisi o kvaliteti izrade i razini održavanja oralne higijene nakon ugradnje. Izrazito je bitno da se zubi uredno održavaju te da se redovno odlazi stomatologu na kontrole i čišćenje zubi. 

Održavanje metal-keramičkih kruna se ne razlikuje od održavanja prirodnih zuba što podrazumijeva redovno četkanje, korištenje konca i vodice za ispiranje usta. Također je potrebno kod stomatologa raditi uklanjanje kamenca svakih 6 mjeseci. 

Keramičke krunice

Potpune keramičke krunice izrađene su od čiste keramike koju odlikuje vrhunska estetika zbog svoje translucencije, te su time u mogućnosti u potpunosti imitirati prirodne zube. Izrada takve krunice zahtjevan je laboratorijski posao, stoga je i konačna cijena nešto viša. Obzirom na spomenutu translucenciju, zub koji se prekriva mora biti također lijepe prirodne boje, stoga je indikacija za izradu takvih krunica pomalo sužena. 

Kada se preporučuje krunica?

  • nakon gubitka jednog elementa zuba, 
  • nakon devitalizacije i kod zubiju nejednake boje 
  • kod odlomljenih ili oštećenih zuba 
  • nakon ugradnje zubnog implantata 

Porculanske krunice dugo traju, izdržljive su i prirodnog izgleda. 

 

 

 

MOBILNE PROTEZE 

Zubne proteze se danas proizvode zahvaljujući specijaliziranim zubnih tehničarima kojima je cilj zamijeniti dotadašnju zubnu strukturu s novim umjetnim zubima, sve kako bi se obnovila funkcija žvakanja hrane. 

Proteza može biti: 

  • Mobilna proteza (odnosno ona koja ne uključuju ikakvu implantologiju, ne pričvršćuju se na zubnoj kosti) 
  • Djelomične proteze (s djelomičnom implantologijom na nekim zubima) 
  • Potpune proteze (instalacija svih zuba kod potpune bezubosti) 

Mobilna proteza: 

Mobilna proteza se zove tako jer pacijent može ukloniti tu protezu kad god želi. Riječ je o situaciji kada pacijenti boluju od potpune ili djelomične krezubosti. S pokretnom protezom moguće je rehabilitirati dio ili cijeli zubni luk. Napravljena je od posebnih personaliziranih materijala za svakog pacijenta jer se, naime, uzima otisak desni svakog pacijenta te se naknadno šalje otisak zubotehničkom laboratoriju na temelju kojeg će se napraviti proteza. 

Designed by: Spread d.o.o.

Valdent poliklinika © . All rights reserved.