Implantologija – Valdent – Dentalna klinika

IMPLANTOLOGIJA

Protetska rješenja na dentalnim implantatima za bezube čeljusti

U slučaju da nemate više zubi, proteza Vam smeta u svakodnevnom funkcioniraju, proteza ne drži dobro, konzumirate samo mekanu hranu, nepce je prekriveno i uslijed toga osjećaj okusa smanjen? 

Svaki čovjek zaslužuje individualno rješenje kao individualac. Dentalno rješenje ovisi o Vašim očekivanjima, vremenu i novcu koje ste spremni uložiti u Vaš osmjeh, dimenzijama kosti i mekog tkiva, očekivanom estetskom rezultatu. Evo nekoliko najčešćih dentalnih rješenja 

All on 4 implantanta, prečka i skeletizirana proteza

Najjednostavnije rješenje za pacijenete koje je uvijek izvedivo, pa i kada je kost znatno atrofirala. Od početka do kraja terapije je potrebno 4-6 mjeseci, te 5 posjeta. Pacijent se ne treba se bojati što je riječ o tzv. „mobilnoj“ protetici. Nitko osim Vas i Vašeg doktora to neće primjetiti – nepce je slobodno, jezik ima prostora, a skeletirane proteze su tako čvrste na implantatima da se možete smijati i žvakati iz sveg srca. Cijena i težina dentalnog zahvata su umjerni. 

Fiksni rad na implantatima

Inzistirate na fiksnoj protetici? Tada je potrebno staviti po osam implantata po čeljusti. Obično je potrebno na nekim mjestima izgraditi kost. Prije početka terapije potrebno je napraviti estetsku analizu da bi bili sigurni da ćete imati ne samo čvrste zube, nego i lijepi osmijeh. U slučajevima s uznapredovalom atrofijom kosti (obično kod pacijenata koji vec niz godina imaju totalnu protezu) ovaj rad nije moguć ili je moguć samo nakon opsežnih kirurških zahvata izgradnje kosti. Fiksni rad na implantatima je financijski najzahtjevnije rješenje, a ovisno o polaznoj situaciji od početka do kraja terapije protekne 5-14 mjeseci. 

All on four – All on six

Želite fiksne zube u roku od 48 sati ? Rad je fiksni, ali zahvaljujući činjenici da se krajnji implantati postavljaju angulirano, dovoljna su 4 implantata u donjoj, te 6 implantata u gornjoj čeljusti. Izvrsno funkcionira u donjoj čeljusti. Dobra strana: U roku od 24-48 sati imate fiksne zube, ne rade se velike izgradnje kosti, a najčešće je moguće staviti implantate odmah nakon vađenja preostalih nekoliko zubi. Nakon 3-6 mjeseci se umjesto provizornog mosta stavlja definitivni most. 

To još nije sve...

Našim dragim pacijentima možemo ponuditi i mini implantante, koji se preferiraju za pacijente koji su limitirani radi zdravstvenog stanja ili financijske situacije. Dobro je znati da se u velikom broju slučajeva mogu za prijelaznu fazu staviti provizorni implantati koji fiksiraju protezu ili most, ili se za to mogu iskoristiti preostali zubi. 

Ne zaboravite: Vašu terapiju moraju diktirati Vaša individualna anatomija, Vaše želje i potrebe, te Vasa individualn spremnost za investiranje vremena i novca, a ne smije biti limitirana preferencama tima doktora dentalne medicine. Tim koji ste izabrali Vas vodi i pomaže u donošenju odluke, katkada i donosi odluku za Vas, ali pri tome mora vladati cijelim spektrom mogućih terapija. 

Najčesće se radi o fiksnom radu na 8 implantata ili uvjetno fiksnom radu na četiri implantata.

Srastanje s kosti dentalnih implantata (Oseointegracija)

Dentalni implantati su umjetni korijeni – titanski vijci. A kako drže u kosti? Mehanički, kao čavli, vijci ili diple ili kao naši prirodni zubi? 

Primarna, mehanička stabilnost 

Neposredno nakon stavljanja implantata i nekoliko tjedana nakon ugradnje dentalnih implantata njihova stabilnost u kosti je čisto mehaničke prirode. Implantati imaju navoje, ležište implantata se pripremi ovisno o tvrdoći kosti tako da se implantati ugrađuju određenom silom. 

Naravno da nakon ugradnje dentalnih implantata dolazi do reakcije u okolnoj kosti, te se čisto mehanička stabilnost smanjuje već dva tjedna nakon stavljanja implantata. 

No, otprilike istovremeno s gubitkom mehaničke stabilnosti razvija se biološka stabilnost. 

Sekundarna, biološka stabilnost 

Zahvaljujući biokompatibilnosti titana i hrapavoj površini dentalnih implantata razvija se biološka stabilnost. „Hrapava“ površina implantata je pridjev iza koga stoje desetljeća intenzivnog istraživanja i eksperimentiranja, s ciljem dobivanja površine implantata koji će optimalno interreagirati s kosti. Posljednjih je godina napravljen veliki napredak u usavršavanju dizajna i površine implantata. Cilj je u što kraćem vremenu ostvariti što bolje urastanje vitalnih koštanih stanica u mikrostrukturu površine dentalnih implantata. Govorimo o srastanju dentalnih implantata s kosti, o oseointegraciji. 

Tercijarna stabilnost 

Tercijarna stabilnost nastupa nakon funkcionalne integracije i opterećenja dentalnih implantata. Znači, nakon sto su na implantate stavljene krunice, mostovi ili skeletirane proteze i implantati izloženi žvačnim silama. 

Odbacivanje dentalnih implantata

Dobra vijest: ne postoji alergija na titan, a dentalni implantati su u 95% slučajeva od titana. 

Od titana su i ortopedske endoproteze, kao što su umjetni kuk, koljeno, rame. Još nije opisana alergija na te endoproteze. Zašto titan za razliku od brojnih drugih metala ne izaziva alergičnu reakciju? 

Titan ima veliki afinitet prema kisiku, pa se odmah nakon oslobađanja titanskih iona stvara oksidni sloj. Oksidi ne mogu vezati bjelančevine i posljedično titan ne može izazvati alergičnu reakciju. 

Manje dobra vijest: otprilike 2% implantata ne oseointegrira (ne sraste s kosti). Dakle, iz nekog razloga budu odbačeni. Za najbolje rezultate je potrebno iskustvo doktora, primjena samo certificiranih implantata pri strogom provođenju mjera sterilnosti. 

Šest koraka do prelijepog osmjeha sa dentalnim implantantima

U prvoj posjeti ćemo napraviti klinički pregled i preglednu snimku čeljusti. Ovisno o Vašim očekivanjima i željama, te individualnoj anatomiji ćemo predložiti rješenje koje je najbolje za Vas. Demonstracijskim modelima ćemo Vam točno predočiti o kakvom rješenju se radi. 

Prva posjeta nakon inicijalnog dogovora uključuje vađenje zubi te otisak za privremeni zubni nadomjestak (u vidu proteza ili privremenih krunica, ovisno o situaciji) koje Vam predajemo istog dana tako da kući ne idete bez zubi. 

Ovisno o kliničkoj situaciji i podacima koje očitamo s pregledne rentgenske snimke, preporučit ćemo Vam preciznu trodimenzionalna snimku (CT) čeljusti ili već pri prvoj posjeti ili 2-4 mjeseca nakon vađenja zubi. CT snimka je potrebna kako bismo ocijenili dimenziju i kvalitetu čeljusne kosti. Na osnovi CT-a planiramo broj i raspored implantata, te eventualne potrebne mjere za izgradnju (augmentaciju) čeljusti. 

Napravili smo CT snimku čeljusti! 

Zajedno smo odlučili i odabrali protetsko rješenje po Vašoj mjeri. Započinjemo s radom. Nakon detaljnog opisa zahvata počet ćemo sa radom. Sigurno se pitate je li stavljanje implantata bolno? Zahvat nije bolan, osjetit ćete eventualno peckanje anestezije, kao i pokrete ruku doktora, i ništa više. Detaljno ćemo Vas instruirati kako se ponašati nakon zahvata. Dobit ćete pismene instrukcije, te sve lijekove i sitnice koje su Vam potrebne nakon operacije. 

Nakon zahvata, ponovno ćete se susresti s Vašim protetičarom s kojim ćete dogovoriti nastavak terapije. 

Dva do šest mjeseci nakon stavljanja implantata je sljedeći termin. Doktor će otvoriti implantate te staviti sekundarne vijke za cjeljenje koji će oblikovati gingivu. 

Mjesec dana nakon stavljanja sekundarnih vijaka uzima se otisak za Vaše definitivne zube. 

2 tjedna nakon uzimanja otiska, u dogovoru sa zubnim tehničarom, napravit ćemo probu definitivnih zuba. 

Vaš osmjeh je spreman za svijet ! 

Često postavljana pitanja

Kod nekih pacijenata se ne bi smjeli stavljati dentalni implantati: 

  • danas nema kontraindikacije za ugradnju implantata osim teskih psihickih oboljenja 

Međutim, govorimo o 2% neuspjeha kod pacijenata kod kojih ne postoji absolutna kontraindikacija. Istraživanja pokazuju da se najčešće radi o pušacima, te lošoj kvaliteti/kvantiteti kosti. Pretvrda kost je loše prokrvljena, jače je razvijanje vrućine pri preparaciji ležišta implantata. Premeka kost pak pruža loše sidrište za dentalne implantate. 

Razlog može biti i čisto mehaničke prirode: opterećivanje implantata žvakanjem, pritiskom proteze, mikropokreti protetske konstrukcije prije nego su implantati dobili mehaničku stabilnost. 

Implantat se odstrani, te se nakon cijeljenja ugradi novi implantat. Neuspjeh ponovne implantacije mjerimo u promilima, ekstremno je rijedak.Naši pacijenti plaćaju samo za uspješno oseointegrirane implantate. 

Za postavljanje implantata, neovisno o broju, potrebna je samo jedna posjeta. U pravilu se pacijentu prije određivanja i predlaganja protetske terapije uradi CT snimak čeljusti kako bi se ustanovilo stanje koštanih struktura u regijama gdje se žele postaviti implantati. Nakon toga pacijent ulazi u kiruršku salu na obradu koja ne traje više od 2 do 3 sata. 2 do 3 tjedna nakon implantacije pacijent je obavezan doći na kontrolu i uklanjanje šavova. O čeljusti koja je bila tretirana ovisi i period osteintegracije (ili laički rečeno vrijeme koje potrebno da kost prihvati implantat). U pravilu se radi o periodu od otprilike 3 do 4 mjeseca. Nakon toga pacijent dolazi na protetsku obradu koja uključuje 3 do 4 posjete, ovisno o odabranom protetskom rješenju, te traje otprilike 2 mjeseca. 

Keramičke fasete ili ljuskice su tanke, pojedinačno izrađene presvlake koje prekrivaju prednji dio zuba te na taj način korigiraju njegove nedostatke. Izrađuju se u cijelosti od keramike, te u potpunosti mogu oponašati prirodnu boju i izgled zuba. Keramičke fasete su estetsko rješenje uz čiju je pomoć moguće nadoknaditi manji dio zuba, korigirati blage nepravilnosti u položaju zuba te trajno korigirati boju. Idealne su za zatvaranje manjih prostora između zubi, nadoknađivanje puknute ili potrošene cakline. Najveća prednost korištenja keramičkih faseta je maksimalna pošteda zdravog zubnog tkiva. U pripremi zuba za keramičke fasete dovoljno je odstraniti samo 0,5 mm zubne cakline. Otporne su na obojenja od kave, čaja i dima cigareta. Stomatološka Ordinacija Valdent Vam nudi mogućnost postavljanja keramičkih faseta. Dođite po svoj novi, potpuno prirodan, pravilan i lijep osmijeh! 

Pomičnost zubi se pojavljuje kod vrlo uznapredovalog parodontitisa. Uslijed bakterijske upale džepića dolazi do razgradnje potporne kosti zuba, a logična posljedica je pomičnost zuba. Terapija je usmjerena na smanjenje/uklanjanje bakterijske upale, kako bi se spriječio daljnji gubitak kosti. Mehaničko čisćenje korijena i džepića te dezinfekcija eventualno u kombinaciji s antibioticima vrlo su efikasni, no samo u kombinaciji s besprijekornom kućnom higijenom. Po potrebi se provodi kirurška terapija. Idealne su situacije kada je moguće primjeniti regenerativnu kirurgiju s ciljem ponovne izgradnje razgrađene kosti. 

Više je razloga za povlačenje zubnog mesa. Neki od njih su parodontitis, kriva tehnika pranja zubi, položaj zuba u zubnom luku, okluzijska trauma. Najčešće je estetika povod za prekrivanje „golih“ korijena, ali i preosjetljivost zubnih vratova, klinasti defekti, otežana higijena, sklonost karijesu, planirana ortodontska terapija. 

Ovisno o situaciji primjenjuju se odgovarajuće kirurške tehnike prekrivanja recesija. Ako zubno meso nije tanko, tehnikama plastične kirurgije se iskoristi okolno tkivo za prekrivanje. Kod tanke gingive i/ili klinastih defekata potrebno je zadebljati tkivo. U tu svrhu se primjenjuju transplantati vezivnog tkiva uzeti s nepca. 

U Stomatološkoj Ordinaciji Valdent primjenjujemo isključivo mikrokirurške tehnike koje daju najbolje moguće rezultate uz smanjene postoperativne poteškoće. 

Designed by: Spread d.o.o.

Valdent poliklinika © . All rights reserved.